Skip to content

Investujte do kvalitných LED svetidiel.

Prvá vec, ktorú si treba zapamätať keď si kúpite lacné LED svietidlá, zvyčajne dostanete lacný výrobok. Nemíňajte peniaze za niečo, čo sa za pár rokov pokazí. Naše výrobky, vydržia a obstoja v skúške času. Práve preto dbáme na to, aby naše LED svietidlá boli navrhnuté s dôrazom na kvalitu a odolnosť.

Prečo by ste však mali investovať do kvalitného výrobku? Aj keď sa počiatočná investícia môže zdať vysoká, pomyslite na to, koľko peňazí ušetríte, keď budete mať LED svetlá, ktoré vydržia desať rokov, v porovnaní so svietidlami, ktoré sa pokazia každý rok alebo dva.

Keď budete porovnávať svetelnú reťaz od nás a od inej firmy za zlomkovú cenu, zamerajte sa na tieto otázky a z nich vyplývajúce aspekty:

  1. hrúbka káblovania a materiál káblovania – bude osvetlenie použité vonku na strome v exteriéri?
  2. kvalitu použitých LED diód – jedná sa o priemernú dĺžku životnosti, naše reťaze sú konštruované na 2 roky nepretržitého svietenia alebo ak sú používané sezónne, tak je ich odhadovaná životnosť 10 rokov
  3. celkový príkon svietidla – tento údaj sa uvádza vo W (wattoch) a opisuje celkovú spotrebu LED ktorá koreluje so svetelným výkonom. S našimi LED sa vám nestane, že ich nebude už po dvoch mesiacoch dostatočne vidieť.

Hrúbka káblovania

Na našich girlandách sú použité káble z gumy, ktorá je určená do vonkajšieho prostredia. Za týchto okolností sa jej životnosť pohybuje okolo 10 rokov na priamom slnku. Tenké káblovanie je veľmi náchylné na mechanické poškodenie (zlomenie, strihnutie, roztrhnutie, odblankovanie) a výsledkom toho je u neho oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku trhlín z dôvodu korodovania materiálu, ktorá taktiež znamená koniec životnosti vášho svietidla. S hrubšími káblami je tento scenár málo pravdepodobný.

Kvalita LED diód

Vo všeobecnosti sú dnes LED dostupné v 3-ch kvalitatívnych triedach.

  • Nekvalitné LED – odhad životnosti je asi 2000h, LED veľmi rýchlo stráca svietivosť.
  • Kvalitné LED – životnosti je 20 000h – 100 000h svietenia podľa funkcie.
  • Špeciálne LED – zákazková výroba podľa zadaných parametrov – 10 000h – 250 000h+ podľa navrhnutého použitia.

Vzhľadom na body vyššie, keď si to premietneme na roky nepretržitého (24 hodín, 7dní v týždni celoročne) svietenia tak sa dostaneme ku nasledujúcim hodnotám:

  1. nekvalitné 0,25 roka.
  2. kvalitné 5,5 – 11 rokov.

Aby bolo možné výrobok predať naozaj lacno je potrebné mať čo najlacnejší vstup. Pri masovej výrobe sa to dá docieliť len znížením parametrov produktu.

Typické miesta šetrenia:
  1. nekvalitné LED
  2. tenký kábel
  3. tenký vodič
  4. tenký obal vodiča
  5. použitý nevhodný plat na obal káblu ktorý nevydrží UV záťaž prostredia a po 1-2 roku sa rozpadá čo je aj tak dostatočné lebo LED toľko nevydržia svietiť.

Dôsledok šetrenia materiálmi a taktiež príkonu svietidla je ten, že menšia dióda má v sebe nekvalitné a niekedy nebezpečné fosfory. Tým pádom bude jej odhadovaná životnosť radikálne nižšia v porovnaní s kvalitnými LED diódmi z dôvodu degradácie a rekryštalizácie týchto svietivých materiálov. Pri lacných LED svietidlách sa často k parametru príkonu nedopátrate ani keby ste chceli. Či je to dôsledok neznámeho výrobcu alebo toho, že výrobcovia nie sú povinný tento parameter uvádzať, nuž všetko má svoj dôvod. Príkon priamo súvisí s intenzitou svetla.

Zároveň by sme chceli upozorniť na neekologickosť daného prístupu. Naše girlandy síce obsahujú asi 2 násobok vstupných materiálov oproti konkurenčným riešeniam ale pri odhadovanej 5-násobnej životnosti použitia v podstate ušetríte 60% materiálu, ktorý sa zbytočne nedostáva do životného prostredia. Rozhodli sme sa ísť preto príkladom a nekvalitné výrobky sme už dávno vyradili z našej ponuky.

Porovnáme si produkt ICE LITE – svetelné cencúle od nás a od iného nemenovaného výrobcu.

Názor si môžete utvoriť sami na základe tohto porovnania, ale myslím, že čísla hovoria jasne. Neuspokojte sa s nízkou kvalitou, príďte najprv k nám.

 

 

Miloš Anton

more insights